Almond Yogurt / Јогурт од бадеми

Almond Yogurt (Ayran)

My friend Elena that also shares recipes with you here made the amazing almond cheese yesterday and this was reason enough for me to immediately try it, and of course add something little of my own 🙂

Macedonian people adore yogurt, but not the sweet kind with fruit. No, ours resembles the Turkish ayran which is traditionally made of yogurt, salt, and water. Ayran is a refreshing drink and so is my almond yogurt which tastes pretty similar.

Ingredients
Almond milk
Sea salt
Lemon
Olive oil

Directions
Make this cheese first 🙂 and then add sea salt, lemon, and olive oil to the almond milk that you’ll get as a by-product. There is no exact quantity of the ingredients because this drink highly depends on individual taste. However, just a hint – if using 1 l of almond milk you should start off with juice of 1 small lemon, a tsp of salt, and 1 Tbsp olive oil. Taste and continue from here. Enjoy the healthy guilt-free freshness!

One love,
D
————————————————————————————————————————————————-
Другарка ми Елена, што исто така објавува рецепти на овој блог, вчера го направи ова чудесно сирење од бадеми. Тоа беше доволна причина веднаш да го пробам рецептот и, се разбира, да додадам нешто свое 🙂

Македонците обожаваат јогурт, но не благиот овошен туку оној јогурт што повеќе наликува на турскиот ајран. Турскиот ајран се прави од јогурт, сол и вода – многу е освежителен, исто како и мојот јогурт од бадеми што има речиси ист вкус.

Состојки
Млеко од бадеми
Морска сол
Лимон
Ладно цедено маслиново масло

Подготовка
Првин направете го ова сирење 🙂 а потоа на млекото што ќе го добиете како нус-производ додајте му морска сол, лимон и маслиново масло. Состојките не се наведени со количини бидејќи овој напиток навистина зависи од вкус. Сепак, само како смерница – ако користите еден литар бадемово млеко, ставете свежо исцеден сок од еден мал лимон, една мала лажичка сол и една голема лажица маслиново масло. Пробајте и приспособете го на сопствениот вкус. Уживајте во здравата свежина без чувство на вина!

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s