Hot Polenta / Лута палента

(Serves 2) / (за 2 лица)
Hot Polenta

Ingredients
250 g (1 2/3 cup) polenta
5 cups water
1/3 cup peperoncini pickling liquid
3-4 large sized peperoncini, chopped
1/2 cup nutritional yeast
Salt
Unrefined grape-seed oil and/or vegan butter (not more than 2-3 Tbsp)

Directions
Add the polenta and salt to the water and bring to a boil. Cook on medium-high heat stirring constantly with a wooden spoon. It should be ready in 10 minutes or so. Remove from stove and add nutritional yeast and oil/butter.

Put in bowls right away and add chopped peperoncini. Make little trenches using a spoon and add the pickling liquid. Enjoy!

One love,
D
————————————————————————————————————————————————
Состојки
250 г (1 2/3 шолја) палента
5 шолји вода
1/3 шолја маринада од феферони
3-4 големи феферони, исечкани
1/2 шолја нутритивен квасец
Сол
Нерафинирано масло од семки од грозје и/или вегански путер (не повеќе од 2-3 големи лажици)

Подготовка
Ставете палента и сол во ладната вода и оставете на средно силен оган додека не почне да врие без да престанете да мешате со дрвена лажица. Откако ќе зоврие намалете ја ринглата на потивко и мешајте без престан. Не очајувајте ако ви се направат грутчиња, само пробувајте да ги изгмечите убаво со лажицата притискајќи ги до ѕидовите на тенџерето. Палентата би требало да е готова за отприлика 10 минути. Тргнете ја од рингла и додајте нутритивен квасец и масло/путер.

Веднаш ставете ја во чинија и додајте сечкани феферони. Направете мали бразди во палентата со лажица, па ставете од маринадата од фефероните. Уживајте!

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s