Roman style artichokes/ Артичоки во Римски стил

(Serves 4) / (за 4 лица)

ROMA mart '04 507

So, It’s been almost a week since I got back from Rome and i still can’t return to normal life. And how can I, after all those Palaces, royal gardens, amazing artworks, and life in grandeur. I have just one advice for anyone that goes there: Don’t you dare miss a thing. Never use public transport, always walk so you soak in the Roman way.

And what to say about Roman cuisine? It’s awesome, and they know it :). Romans like to use fresh seasonal ingredients, and this time of year, it’s all about the artichokes. We don’t eat them in Macedonia, so it’s the first time I tried, and they are delicious. Filled with things that are good for you, and Romans believe they are natural aphrodisiacs, which is why only men could eat them around the 16th century. So typical for men to deny a women the pleasure ;). Lucky for us, now anyone can eat them. And I am not telling if the aphrodisiac worked, you’ll have to try for yourselves :).

Artichokes in Rome are done two ways: Carciofi alla Romana (Artichokes Roman style) and Carchiofi all Giudia (Jewesh style artichokes). The first recipe they serve in any Trattoria in Rome, the second one you can find in Rome’s Jewish Getto.

Carciofi alla Romana

Ingredients

6 artichokes- you trim the sharp top edges of the leaves, remove the outer leaves, wash the artichoke and put it in cold water with one whole lemon squeezed inside (the lemon prevents the artichoke to go dark and preserves the lovely green color)

1 bunch chopped parsley

6 smaller garlic cloves finely chopped

1 bunch finely chopped fresh mint

olive oil

2 cups white wine

about 1 liter of boiling water

salt

Directions

Just fill the heart of each artichoke with 1 garlic clove, 1 teaspoon of mint, 1 teaspoon of parsley and some salt. Arrange them all in a deeper pot and cover with white wine and water. Cover and simmer on medium heat for 1 hour. They are eaten hot, drowned with good olive oil on top.

Carciofi alla Giudia

Ingredients

6 artichokes- you trim the sharp top edges of the leaves, remove the outer leaves, wash the artichoke and put it in cold water with one whole lemon squeezed inside (the lemon prevents the artichoke to go dark and preserves the lovely green color)

2 cups of all purpose flour

salt

vegetable oil

Directions

Cut the artichokes in halves and take out the rough purple middle. Put some salt on them, roll them in the flour and fry until golden in hot vegetable oil. Best when eaten hot with lemon sprinkled on top. That’s it!

Whichever way you choose to make them, be sure to try, because they are tasty, fight cancer, and are natural anti- allergen. So if you are allergic to pollen and the spring flowers, artichokes will help with the symptoms.

I like to put my Roman style artichokes in nice china, and pretend I’m an emperor’s wife having my lunch in the Palazzo orange garden 😉

Enjoy life any chance you get,

Elena

———————————————————————————————-

Помина речиси цела недела откако се вратив од Рим и сеуште неможам да се вратам во секојдневието. Како можам, после сите тие палати, градини, чудесни уметнички дела и живот во раскош. Имам само еден совет за секој што оди натаму: Не се ни осмелувајте да пропуштите нешто. Никогаш не користете јавен превоз, секогаш пешачете за да го впиете Римскиот начин на живот.

А што да се каже за Римската кујна? Превкусна е, и тие го знаат тоа :). Римјаните сакаат да користат свежи сезонски состојки, а ова време од годината, Римскиот свет се врти околу артичоките. Ние во Македонија не ги јадеме, па тоа ми беше прв пат да пробам, и беа превкусни. Полни се со работи корисни за вас, а Римјаните веруваат дека се природен афродизијак, поради што само на мажите им било дозволено да ги јадат во 16ти век. Типично за мажите да им го ускратат задоволството на жените ;). На наша среќа, сега секој може да ги јаде. И не ви кажувам дали афродизијакот успеал, ќе мора да пробате :).

Артичоките во Рим се прават на два начина: Carciofi alla Romana (Артичоки во Римски стил) и Carchiofi all Giudia (Артичоки во Еврејски стил). Првиот рецепт го служат во речиси секоја Траторија во Рим, додека вториот може да се најде во Еврејското гето во Рим.

Carciofi alla Romana

Состојки

6 артичоки- ги сечете острите врвови на ливчињата, ги отстранувате надворешните листови, ги миете артичоките и ги ставате во ладна вода со еден цел лимон исцеден во неа (лимонот спречува артичоките да потемнат и им ја зачувува убавата зелена боја).

1 китка ситно исецкан магданос

1 китка ситно исецкано свежо нане

6 помали чешниња лук

маслиново масло

2 шолји бело вино

околу 1 литар зовриена вода

сол

Подготовка

Наполнете го срцето на секоја артичока со 1 чешне лук, 1 мала лажица нане, 1 мала лажица магданос и сол. Наредете ги во подлабоко тенџере и покријте со бело вино и водата. Покријте и оставете да се крчка пополека на заслабен оган околу 1 час. Се јадат топли, удавени во добро маслиново масло одозгора.

Carciofi alla Giudia

Состојки

6 артичоки- ги сечете острите врвови на ливчињата, ги отстранувате надворешните листови, ги миете артичоките и ги ставате во ладна вода со еден цел лимон исцеден во неа (лимонот спречува артичоките да потемнат и им ја зачувува убавата зелена боја).

2 шолји сенаменско бело брашно

сол

сончогледово масло

Подготовка

Исечете ги артичоките на половина и извадете ја тврдата виолетова средина. Посолете ги, извалкајте ги во брашно и пржете ги додека не заруменат во загреано сончогледово масло. Најдобри се кога се топли и попрскани со сок од лимон. Тоа е тоа!

Било кој начин да го изберете за да ги направите, задолжително пробајте ги, вкусни се, ефикасни во борбата со ракот, и се природни анти- алергени. Па ако сте алергични на полен и пролетните цветиња, артичоките помагаат со справување со симптомите.

Јас сакам моите Артичоки во Римски стил да си ги ставам во убава порцеланска чинија, и да се преправам дека сум жена на император која руча во градината со портокали во палатата 😉

Уживајте во животот секогаш кога имате шанса,

Елена

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s