Mushroom and Olive Spaghetti / Шпагети со печурки и маслинки

(Serves 2) / (за 2 лица)
Image

Ingredients
350 g spaghetti
150 g champignons
100 g olives, pitted
½ l (approx 2 cups) tomato sauce
Salt
Mixed pepper, freshly ground
Other spices (optional)
Fresh basil (or dried)
2 tbsp nutritional yeast flakes

Directions
Bring a large pot of water to a boil and drop the spaghetti inside. Cook according to package instructions. Do not leave the pasta in for too long, make it al dente.

Wash the mushrooms thoroughly and chop them in half (some chefs suggest that in order to keep the full taste and smell of the mushrooms they should not be washed, but wiped with a cotton cloth; so if you’re a fan of the crackling sound of dirt in your mouth while eating, by all means – don’t use water). Coarsely chop the olives.

Put the chopped mushrooms in a pan, sprinkle salt and freshly ground pepper to taste. Cook until the mushrooms soften a little (you can add other spices to your taste here). Add the olives and the tomato sauce. Cook for another 5 minutes. Add the basil and remove from stove.

Drain the spaghetti and put them in two separate plates. Pour the sauce over them. Sprinkle some nutritional yeast flakes on top.

————————————————————————————————————————-

We went walking around the city today and then we had some late lunch. We plan on cooking for dinner (still haven’t decided what, but I’ll post the recipe tomorrow). So today, we both had mushroom and olive pasta. Pasta is one of my favorite dishes. I can literally eat pasta every day, Italians have no problem with this, so why should I?

This recipe is something that I have made home for myself in the past, as well as pasta con aglio, olio e peperoncino, pasta ai funghi porcini, etc. (recipes coming soon :)). I remember a magazine article titled The secret to fitness of Italian women. And it was very simple too – they stay fit by NOT eating themselves into oblivion. It is absolutely not true that being vegan means you instantly get a Victoria’s Secret model body. No sir! I weigh 140 pounds and I am 5.6’’. I am still a bit plump despite being vegan for a year, doing kung fu, and walking to work every day. I love junk, so sue me! Being a lean vegan means eating NO junk food and bringing the carb intake to a minimum. So please do not confuse being vegan for being healthy. Vegans are generally healthier than meat eaters, and sometimes even vegetarians, but not necessarily. Being vegan does not mean you have a free pass to eating enormous quantities of (suspicious) vegan food. You have to pay attention to the way you eat! Do not let misconceptions (and resulting disappointments) such as these to prevent you from staying vegan. Right food combinations in combination with everyday physical (and mental) activity is what will give you that spring in your step and sharpness of thought. So, if a great healthy body is what you’re after try eating more raw, reduce the size of your portions, increase their quantity, drink a lot of fresh water, and, of course, exercise regularly. Just like the average meat eater, minus the risk of diabetes, heart attack, or some other food-related disease. Swell, right?

One love,
D

* * *

Состојки
350 г шпагети
150 г шампињони
100 г маслинки
½ л сос од домати
Сол
Шарен бибер, свежо измелен
Други зачини (по желба)
Свеж босилек (или сув)
2 големи лажици шеќерна габа (Nutritional yeast)

Подготовка
Шпагетите ставете ги во поголемо тенџере со зовриена солена вода. Гответе ги според упатството на кесичката, но не оставајте ги предолго во водата. Нека бидат al dente.

Печурките убаво измијте ти и пресечете ги на половина (големите готвачи препорачуваат печурките само да се избришат со чиста платнена крпа за да им се задржи автентичниот мирис и вкус; така што ако не ви смета крцкав песок во устата додека јадете – слободно не користете вода за да ги исчистите). Извадете им ги семките на маслинките и исечкајте ги на крупни парчиња.

Исечканите печурки ставете ги во подлабоко тавче, посолете ги со сол и наросете свежо измелен шарен бибер. Гответе додека печурките не омекнат малку (сега може да додадете и други зачини по ваша желба). Додајте ги маслинките и сосот од домати. Гответе уште 5 минути. Додајте го и босилекот и тргнете го тавчето од рингла.

Исцедете ги шпагетите и поделете ги во две плитки чинии. Истурете го сосот над нив. Наросете по една гол. лажица шеќерна габа врз секоја порција.

————————————————————————————————————————-

Денеска отидовме на прошетка низ градот и ручавме малку подоцна. Планираме да готвиме вечер (сѐ уште не сме решиле што, но секако ќе го постирам рецептот утре). За ручек и двајцата јадевме шпагети со печурки и маслинки. Тестенините ми се едни од најомилените јадења. Буквално секој ден можам да јадам тестенини, на Италијанците не им смета тоа, зошто на мене би ми сметало?

Овој рецепт е нешто што го имам правено и порано, а имам правено и шпагети со лук и пиперки, шпагети со вргањ, итн. (рецепти за ова наскоро :). Се сеќавам на еден напис во списание со ваков наслов: Тајната за совршена фигура на Италијанките. И беше тоа многу едноставна тајна – линијата ја одржуваат така што НЕ јадат колку што можат и не можат. Апсолутно е невистина дека ако се стане веган тоа значи дека загарантирано се добива тело а lа некој од моделите на Victoria’s Secret. Апсолутно не! Јас имам околу 70 кг и висока сум 170 цм. И покрај тоа што сум веган веќе цела година, тренирам кунг фу и одам пеш до работа и назад, сепак сум малку буцкаста. Сакам да јадам ѓубре, што да правам?! Да се биде слаб веган значи да НЕ се јаде брза храна и да се сведе на минимум внесот на јаглехидрати. Многу е важно да се биде на чисто дека да се биде веган не значи да се биде здрав. Веганите генерално се поздрави од оние што јадат месо, во одредени случаи се поздрави и од вегетаријанците, но не мора да значи. Тоа што сте веган не значи дека имате целосна слобода да јадете огромни количини (сомнителна) веган храна. Неопходно е да внимавате што јадете! И не треба да дозволувате вакви заблуди (и разочарувањата што произлегуваат од нив) да ве спречат во намерата да останете веган. Само правилните комбинации на храна и секојдневната физичка и ментална активност ќе ја одржат живоста на вашиот чекор и острината на вашиот ум. Затоа, ако сте си зацртале да дојдете до извајано здраво тело обидете се да јадете повеќе жива храна, намалете ја големината на порциите, зголемете го нивниот број, пијте многу свежа вода и, се разбира, вежбајте редовно. Истото што важи и за просечниот месојадец, со таа разлика што кај вас (нас) нема ризик од дијабетес, срцев удар или некое друго заболување предизвикано од исхраната. Супер, нели?

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s