Fruity Muffins / Овошни мафини

(Serves 8) / (за 8 лица)
Fruit Muffins (2)

I have to say that I got the inspiration for this recipe from a rather (un)friendly medium when it comes to animals – a cooking channel. But, at the same time it gives me great pleasure because I’m able to turn these boring unhealthy recipes into fresh vegan versions full of life, and compassionate to life (which is the most important thing actually). I am making another post with the original recipe, only veganized, of course 🙂 This here is my twist on it. Hope you like it!

Ingredients
2 flax eggs
300 ml almond milk
1 tsp vanilla extract (I used 1 pkg vanilla sugar)
2 1/2 cups baking flour + a bit more for coating the ramekins
1 pkg baking powder
2 tsp ground cinnamon
1 cup agave syrup
100 g shredded coconut
75 g vegan butter
1 large apricot
1 small nectarine
1/2 cup fresh raspberries
1/2 cup cherries, pitted
Unrefined grape-seed oil, for oiling the ramekins

Directions
Directions for the flax eggs here. Put the ‘eggs’ in a large bowl and add the almond milk, the vanilla, and the agave. Stir with a whisk until well combined. Set aside.

Melt the butter in a small pan and set aside to cool down a bit.

In a separate bowl sift the flour, baking powder, cinnamon, and then add the shredded coconut.

Cut out circles from the apricot and the nectarine so you can decorate the muffins (I made 2 muffins of each fruit: apricot, nectarine, cherry, and raspberry). Dice the rest of the apricot and the nectarine and divide it in half. Half all the cherries. Use four halves for decorating the two cherry muffins and dice the rest. I used the raspberries whole. Put all of the fruit in a large bowl of water, this will keep them from darkening.

Mix the dry and the wet ingredients in a large bowl and add the butter to the batter. Whisk them until well combined.

Take 8 ramekins (approximately 5 cm in diameter). Oil them and coat them with flour. Put 1 Tbsp of the batter, add a quarter of one kind of fruit, add another Tbsp of the batter, another quarter of the fruit, another Tbsp of batter and finish off with the decoration pieces.

Bake in a 350°F (180°C) preheated oven for at least one hour, or until a toothpick inserted in the middle of the muffins comes out clean.

One love,
D
————————————————————————————————————————————————
Морам да си признаам дека инспирацијата за овој рецепт ја добив од еден (не баш) пријателски медиум кога станува збор за животни – канал за готвење. Но, истовремено сум многу среќна што можам сите тие досадни нездрави рецепти да ги претворам во вегански алтернативи полни со живот и обѕирни кон животните (што всушност е и најважно). Ќе ставам и друг пост со оригиналниот рецепт, нормално веганизиран 🙂 Ова овде е моја изменета верзија на оригиналот. Се надевам ќе ви се допадне!

Состојки
2 јајца од лен
300 мл бадемово млеко
1 мало лажиче екстракт од ванила (јас ставив една кесичка ванилин шеќер)
2 1/2 шолји пекарско брашно + уште малку за премачкување на модлите
1 пакетче прашок за печиво
2 мали лажички цимет
1 шолја сируп од агаве
100 г кокос
75 г вегански путер
1 голема кајсија
1 мала нектарина
1/2 шолја свежи малини
1/2 шолја цреши, без семка
Нерафинирано масло од семки од грозје, за премачкување на модлите

Подготовка
Подготовката на јајцата од лен ќе ја најдете овде. Ставете ги „јајцата“ во длабока чинија и додајте ги бадемовото млеко, ванилата и агавето. Измешајте со маталка додека сместа убаво не се соедини. Тргнете настрана.

Путерот стопете го во мало тавче и тргнете го настрана малку да се олади.

Во еден сад исејте ги брашното, прашокот за печиво, циметот и на крај додајте го кокосот.

Исечете кругови од нектарината и од кајсијата за да имате за декорација на мафините (јас направив по 2 мафина од секое овошје: кајсија, нектарина, цреша и малина). Остатокот од нектарината и кајсијата исечкајте го на коцки. Пресечете ги црешите на половина. Употребете четири половинки за декорација на двата мафина со цреши, а остатокот од црешите исечете го на помали парчиња. Целото овошје ставете го во длабока чинија со вода, така нема да потемне.

Измешајте ги мокрите и сувите состојки во длабока чинија и додајте го растопениот путер. Мешајте додека смесата не се воедначи.

Земете 8 модли (околу 5 цм во дијаметар). Намрсете ги и истапкајте ги со брашно. Ставете една голема лажица од смесата, па четвртина од еден вид исечкано овошје, па уште една голема лажица од смесата, уште една четвртина од истиот вид исечкано овошје, уште една голема лажица од смесата и на крај декорирајте со парчињата кои ги тргнавте настрана за тоа.

Загрејте ја рерната на 180°C и печете најмалку еден час, или додека не излезе сува чепкалка што сте ја вметнале во средината на мафинот.

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s