Vegenaise + Big & Tasty Sauce / Веганез + „Big & Tasty“ сос

Sorry I have no pic for this one, haven’t prepared it in a while, but I’ll update the post as soon as I do. This raw vegenaise recipe was my treasured find in a local raw food blog, which unfortunately (as far as I know) is written only in Macedonian.

So the original recipe is from that blog, but the twist is mine and it was inspired from my pre-vegan life, when I used to swing by McDonald’s and similar h***holes like that. The name of the burger was ‘Big & Tasty’, hence the name of the sauce.

This is the mayo recipe
Ingredients
300 g tofu
1/2 cup cashews (soaked for at least three hours, overnight is better)
*You can also use almonds if you like. I tried using hazelnuts (cause bf insisted), but the texture was kind of grainy and I didn’t like it at all.
2 Tbsp apple cider
2 Tbsp lemon juice, freshly squeezed
2 Tbsp mustard
1/4 tsp turmeric
1 tsp unrefined brown sugar
3 Tbsp olive oil
*I avoid using olive oil when the recipe calls for cooking because I’ve heard that heating olive oil is not that good for you. I know people that have their own family-run olive oil mills that do not use the oil for cooking themselves. That’s fact enough for me!
Salt
Mixed pepper, freshly ground
Water (to taste)

Directions
Blend the cashews and the tofu first. Continue by gradually adding the vinegar, and the lemon juice. If you are afraid that it might be too sour for you, omit the lemon juice, or decrease the quantity. Add the remaining ingredients, pouring the olive oil slowly while blending. Add water depending on desired consistency. This recipe yields about 500 ml of mayo.

For the Big & Tasty Sauce
Substitute the regular tofu for smoked tofu and once you’ve made the smoky mayo add about 100-150 g of thick tomato sauce. Blend until well combined. This is a very nice addition to canapés combined with BBQ-ed mushrooms and sprinkled with nutritional yeast.

One love,
D
————————————————————————————————————————-
Извинете што немам фотографија од ова, одамна не сум го направила рецептов, но ветувам дека ќе го ажурирам постот штом направам. Рецептов за жив веганез ми беше едно од подрагите откритија. Го најдов на македонски блог за жива храна.

Оригиналниот рецепт за мајонез е од тој блог, но сосот е мој и беше инспирација од мојот живот пред да станам веган, кога знаев да наминам во Мекдоналдс и слични „ресторани“. Името на сендвичот беше „Big & Tasty“, па затоа така и го нареков сосот.

Ова е рецептот за мајонезот
Состојки
300 г тофу
1/2 шолја индиски ореви (киснати најмалку три часа, подобро преку ноќ)
*Ако сакате наместо инд. ореви може да користите и бадеми. Јас еднаш го направив и од лешници (М ме напна), ама делуваше некако како песок, застануваше во грло и воопшто не ми се допадна.
2 големи лажици јаболков оцет
2 големи лажици лимонов сок, свежо исцеден
2 големи лажици сенф
1/4 мала лажичка куркума
1 мала лажичка нерафиниран кафен шеќер
3 големи лажици маслиново масло
*Избегнувам да користам маслиново масло за готвење. Имам чуено од повеќе места дека не е добро да се користи така. Освен тоа, знам за луѓе што имаат своја мала семејна фабрика за производство на маслиново масло и што не го користат за готвење. Тоа ми е доволен показател!
Сол
Шарен бибер, свежо измелен
Вода (по потреба)

Подготовка
Прво изблендирајте ги индиските ореви и тофуто, па постепено додавајте ги оцетот и лимоновиот сок. Ако се плашите да не ви излезе премногу кисело, исфрлете го лимоновиот сок. Додадете ги останатите состојки, а маслиновото масло налевајте го постепено додека блендирате. Вода додавајте онолку колку што сакате да биде густ или течен мајонезот. Со овој рецепт излегуваат околу 500 мл веганез.

За сосот „Big & Tasty“
Наместо обично, ставете чадено тофу. Штом го направите мајонезот додајте му околу 100-150 г густ доматен сос (домашна салца или кечап би дошле супер тука). Блендирајте додека смесата не стане хомогена. Овој сос е одличен за на канапеи во комбинација со печурки на скара, наросени со нутритивен квасец.

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s