Ultimate Vegan Cesar Salad / Највкусната посна Цезар салата

(Serves 2) / (за 2 лица)
Tastiest Vegan Cesar Salad

My favorite spring salad – light and tasty, and keeps you full in a good way too! The original recipe is with shredded everything, but I wanted to go the neat way (so not me!), so I used a knife 🙂

Ingredients
1 medium sized romaine lettuce
2/3 cup vegan Cesar salad dressing
3 cups homemade croutons
5-6 Tbsp nutritional yeast (to sprinkle on top)

Directions
Thoroughly wash the romaine lettuce and cut it into 1/2 inch horizontal stripes. If you made your own croutons let them cool before adding them to the lettuce, otherwise you may kill its crunch, and you don’t want that! You don’t want limp lettuce in your mouth, just take my word for it. Add the cooled croutons and the dressing. Toss everything until nicely coated using tongs. Sprinkle nutritional yeast on top. White wine would be great with this!

One love,
D
————————————————————————————————————————-
Mојата омилена пролетна салата – лесна и вкусна, заситува без да дебелее! За оригиналниот рецепт за оваа салата сите состојки треба да се исцепкаат со рака, но јас сакав да си бидам примерна (за чудо!) и си ги сечкав, наместо да ги кинам 🙂

Состојки
1 средно голема марула
2/3 шолја посен прелив за Цезар салата
3 шолји домашни кубети
5-6 големи лажици нутритивен квасец (за наросување)

Подготовка
Марулата убаво измијте ја и исечете ја на хоризонтални ленти со ширина од отприлика 1 цм. Ако сами направивте кубети оставете убаво да се оладат пред да ги ставите во салатата. Ако ги ставите само што извадени од рерна може да ја убиете марулата, а не сакате мртва марула во уста, верувајте ми! Додајте ги изладените кубети и преливот. Убаво измешајте сѐ заедно и наросете со нутритивен квасец. Со оваа салата одлично оди некое убаво бело вино!

Со љубов,
Д

2 Comments Add yours

 1. Nina says:

  Каде да најдеме нутритивен квасец?

  1. edenmkorg says:

   Здраво Нина, се извинуваме за задоцнетиот одговор 🙂
   Нутритивен квасец имате во продавница за здрава храна „Биокулт“ во ГТЦ во Скопје, но нема секогаш. Најдобро е да се јавите и да ве запишат на список, па да Ви се јават кога ќе добијат.
   Поздрав,
   Драгана

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s