Mashed Potatoes and Carrots / Пире од компири и моркови

(Serves 2) / (за 2 лица)
5. Mashed Potatoes and Carrots

Spring is at my fingertips. I can touch it, smell it, feel it – the season of light meals, light clothes, and light humor. This meal is something that I would eat for lunch on the sunny terrace of a nice restaurant, along with grilled mushrooms and loads of seasonal salad.

Ingredients
3 large sized potatoes
2 medium sized carrots
1 large sized scallion
Unrefined oil
Salt
Mixed pepper, freshly ground
Chili powder
Other spices (to taste)

Directions
Thoroughly wash, peel, and coarsely chop the potatoes. Place them in a pot of salty water. Wash and peel the carrots, cut them into circles, and add them to the potatoes. Bring to a boil.

Wash and finely chop the scallion. Add it to the potatoes and carrots about 5 mins before removing the pot from stove. Take out the potatoes, put them in a large bowl, and crush them with a fork. Mash them up nicely and add all the spices you’ve got lined up. Now add the scallion and mix until well combined. Finally add the carrots gently pressing them with the fork, try not to purée them completely. Warm up some oil and add it to the potato/carrot mixture while still sizzling. Serve warm!

One love,
D
————————————————————————————————————————————————-
Пролетта полека но сигурно ни се приближува. Можам да ја допрам, да ја помирисам, да ја почувствувам. Период на лесни оброци, лесна облека и лесно расположение. Ова пире би го јадела за ручек на некоја летна тераса во убав ресторан, заедно со печурки на скара и огромна сезонска салата.

Состојки
3 големи компири
2 средно големи моркови
1 голем млад кромид
Нерафинирано масло
Сол
Шарен бибер, свежо измелен
Чили во прав
Други зачини (по вкус)

Подготовка
Компирите убаво измијте ги, излупете ги и исечкајте ги на крупни парчиња. Ставете ги во тенџере со солена вода. Измијте и излупете ги морковите, исечкајте ги на тркалца и додајте ги во тенџерето со компирите. Оставете да зоврие.

Измијте го и ситно исечкајте го младиот кромид. Додајте го во тенџерето со компири и моркови околу 5 мин. пред да го тргнете од рингла. Извадете ги компирите и ставете ги во длабока чинија, па изгмечете ги со виљушка. Измешајте ги убаво и додајте им ги сите зачини што сакате да ги ставите. Додајте го и младиот кромид и измешајте пак. На крај додајте ги морковите, малку притиснати со виљушка, но не претворени во пире. Загрејте малку масло во лонче и попарете го пирето со него. Послужете топло!

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s