Vegan Pancakes / Вегански палачинки

(makes 18 8-inch pancakes) / (излегуваат 18 палачинки со дијаметар од 20 цм)
Vegan Pancakes

These are the pancakes that we’re used to calling pancakes here around the Balkans 🙂 Outside the Balkans they’re known as crêpes or French pancakes. But no matter where they’re from, they taste amazing, and it was hard giving up on them when I first became vegan. So, after a handful of failed experiments I came up with this version. They’re just wonderful, and, as everybody said, even better when they’re cold. Splash some seasonal goodness on them and dig in!

Ingredients

4 cups baking flour
2 cups sparkling water
1 cup beer
2 cups tap water
1 small (semi-sweet) apple
Pinch of salt
Oil, for frying

Hint: My ingredients were at room temp. They bond better if they’re not cold.

Directions
Wash, peel, core, and grate the apple (you can also purée it using a fork). Place it in a large bowl, and add the rest of the ingredients and make a smooth batter using a whisk. There might be small clumps left – destroy them with a fork 🙂 If for some reason your batter is still thick add some more tap water, but be careful not to add too much. 3-4 Tbsp at a time would be perfect.

Take a non-stick, these babies are virtually impossible to make in another pan (I tried, and I suffered!). Put oil on the non-stick enough to cover the bottom of the pan, transfer excess oil to a cup or some other small dish to use it for the next pancake. Pour the batter using a ladle and be careful not to make it too thick. Fry on both sides until golden brown. Enjoy it with seasonal fruit, agave-tahini relish or try it with mustard and smoked tofu. Yum!

One love,
D
—————————————————————————————————————————————–

Овде на Балканот кога ќе се каже палачинка, на ова се мисли. Сепак, во светот овие палачинки се познати како француски. Но, сеедно од каде и да потекнуваат, имаат извонреден вкус и беа едни од јадењата од кои ми беше тешко да се откажам кога станував веган. И така по којзнае колку неуспешни експериментирања го добив овој рецепт. Сите што ги пробаа викаат дека палачинкиве се уште повкусни кога се ладни. Удавете ги во сезонски убавини и лапајте!

Состојки

4 шолји пекарско брашно
2 шолји газирана вода
1 шолја пиво
2 шолји вода од чешма
1 мало благо јаболко
Малку сол
Масло, за пржење

Совет: Сите состојки ми беа на собна температура. Така смесата е покомпактна.

Подготовка
Измијте, излупете, исчистете од семки и ситно изрендајте го јаболкото (може и да го испасирате ако сакате). Ставете го во длабока чинија и додајте ги сите останати состојки. Мешајте со маталка додека смесата не се соедини. Ако забележите дека има мали грутчиња – уништете ги со виљушка 🙂 Ако од некоја причина смесата уште не е доволно течна, додајте уште малку обична вода, но вминавајте да не претерате, додавајте само по 3-4 големи лажици на едно додавање.

Земете тефлонско тавче, зашто мислам дека нема речиси никакви шанси да ги направите во поинакво (јас се напатив додека научам!). Ставете масло на тавчето само колку да се намачка дното, вишокот префрлете го во филџанче за кафе или во некој друг малечок сад и искористете го за следната палачинка. Од смесата во тавчето истурете со кутлача и внимавајте да не направите многу дебела палачинка. Пржете и на дрвете страни додека не зарумени. Палачинкиве се прекрасни со сезонско овошје, намаз од агаве и таан, а ако сакате солена верзија пробајте со сенф и чадено тофу. Прсти да излижеш!

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s