Sundried Tomato and Avocado Dip / Намаз од авокадо и суви домати

(Serves 3) / (за 3 лица)
Sundried Tomato and Avocado Dip

I know a lot of these recipes call for plain sun-dried tomatoes (not the oily ones), but when I tasted the mixture before adding spices I realized it is the best dip I’ve tasted in a looooooong time (save the ones that include a lot of garlic :)). It’s great for chips or vegan sausages.

Ingredients
2 medium sized avocados, ripe
1/2 small  jar sun-dried tomatoes in oil

Directions
Peel and core the avocados. Chop them. Place them in a deep bowl along with the sun-dried tomatoes and blend until smooth. Serve right away on toasted bread.

One love,
D
————————————————————————————————————————————————

Знам дека најчесто во рецептите за овој намаз пишува доматите да бидат суви, но не во зејтин. Јас сепак купив конзервирани бидејќи не можев никаде да најдам обични и можеби и подобро што излезе така затоа што кога ја пробав смесата пред да ги ставам зачините  сфатив дека одамна не сум пробала вака добар намаз (освен намазите каде што има многу лук :)). Освен што е супер за на лепче, одличен е и како сос за чипс или додаток за вегански колбаси.

Состојки
2 средно големи авокада, зрели
1/2 мала тегла суви домати во масло
*Гледајте внимателно да ги цедите доматите пред да ги додадете кај авокадото, инаку намазот ќе ви излезе премногу мрсен.

 

Подготовка
Излупете ги авокадата и отстранете ги семките. Исечкајте ги. Ставете ги во длабока чинија заедно со исцедените домати и блендирајте додека смесата не стане кремаста. Послужете веднаш со печено лепче.

Со љубов,
Д

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s